• Compositor

  La majoria de les seves composicions són audaços i s’aparten dels estils de l’època.

 • Llibre de les obres divines

  Primera part, visió 2: Les esferes còsmiques i l’ésser humà

 • Miniatura del Liber Scivias amb Hildegarda dictant a un escriba

 • Reliquiari amb les restes de la santa a l’església d’Eibingen

HILDEGARDA VON BINGEN

Bermersheim davant l’alçada, Alemanya
1098-1179

 • Ocupació

  inventora, naturalista, escriptora, compositor, filòsofa, Il·luminadora, metgessa, religiós i exorcista

 • Orde religiós

  Monges benedictines
 • Moviment

 • Inventa

  la idioma desconegut és una llengua artificial inventada per Hildegarda. De Bingen és l’única persona de la que perduren avui escrits usant aquesta llengua. Ella la va descriure, empra un alfabet també inventat, de vint-i-tres lletres, i conté unes mil paraules, de les que en va fer un glossari en llatí. La utilitzava com a llengua mística, la que tindrien els àngels, i podia intercalar paraules de idioma desconegut en els seus escrits, aconseguint un efecte global enigmàtic.

  És una de les primeres llengües artificials de la història, per la qual Santa Hildegarda de Bingen és considerada patrona dels esperantistes.

La primera persona al món de qui es conserva música escrita

Santa Hildegarda von Bingen és la primera persona al món de qui es conserva música escrita, va crear la primera llengua inventada de la història i va ser la primera i única dona en segles autoritzada per l’Església a predicar, cosa que va fer en nombroses gires per pobles i temples d’Alemanya.

Sobre la sexualitat també tenia un punt de vista femení i positiu, d’ella tenim la primera descripció de l’orgasme

No sento aquestes coses ni amb les orelles corporals ni amb els pensaments del meu cor, ni percebo res per la trobada dels meus cinc sentits, sinó en l’ànima, amb els ulls exteriors oberts, de tal manera que mai he patit l’absència de l’èxtasi. Veig aquestes coses desperta, tant de dia com de nit
LLENGUA ignorada
L’ORDRE DE LES VERTUTS

PREGUNTES FREQÜENTS

Quins són els llibres més importants que va escriure?

Santa Hildegarda (1098-1179) va començar a escriure la seva primera obra, Scivias, a 1141 quan comptava 43 anys i va acabar l’última als 75 poc abans de morir. Va dictar en total cinc grans llibres-set més petits, a més de 77 obres musicals, àmplia correspondència de la qual es conserven més de 300 targetes, i altres obres menors. Les seves obres principals són:

 • Coneix els camins (Coneix les Vies del Senyor o Scivias, 1141-1151), que tracta de la creació del món i l’ésser humà; l’ésser i desenvolupament de l’Església fins a la seva perfecció eterna, la Història passada, present i futura de l’espècie humana, la seva desviament de Déu i el seu retorn al Pare.
 • Llibre dels mèrits de la vida (El llibre dels mèrits de la vida, 1158-1163) Sobre el ésser humà, que com és lliure ha de decidir contínuament a qui serveix i què fa. El seu missatge és: “Inici, fes-te humà!”
 • Llibre de les obres divines (El llibre de les obres divines, 1163-1174) Que descriu la Creació com una obra d’art, i l’ésser humà com un microcosmos que integra en si a tota ella.

Les obres mèdiques de Santa Hildegarda (1151 – 1158) possiblement es van dictar seguides sota el títol comú de: Un llibre de les subtileses de les diferents naturaleses de les criatures (Llibre d’observacions sobre les propietats naturals de les coses creades), que al segle XIII sembla ser dividit en dos textos: Física i Causes i Cures:

 • Physica (Història Natural), també conegut com Liber simplicis medicinae (Llibre de Medicina Senzilla), que descriu la utilitat per a l’home dels animals, vegetals i minerals més comuns, jo
 • Causes i cures (Causes i Remeis), també conegut com Liber Compositae medicinae (Llibre de Medicina Complexa) amb les causes de les malalties, els seus remeis i el funcionament intern del cos humà.

La seva correspondència (1147-1179) consta de més de 300 cartes a tota l’escala social de l’època: papes, emperadors, viatge, nobles, bisbes, monjos, i gent de tota condició social que acudien a Hildegarda a la recerca de consell i ajuda

Quantes obres musicals va compondre?

Hildegarda va compondre setanta-vuit obres musicals, Agrupades en Simfonia de les revelacions celestials: 43 antífones, 18 responsoris, 4 himnes, 7 seqüències, 2 simfonies (amb el significació propi del segle XII), 1 al·leluia, 1 Kyrie, 1 peça llibre i 1 altaveus (fascinant, doncs l’oratori es va inventar al segle XVII). A més, va compondre un acte sacramental musicat anomenat Ordo Virtutum ( “Ordre de les virtuts”, en llatí), sobre les virtuts.

Com eren les seves visions?

Des de jove tingué visions de tipus místic però no va començar a escriure les seves visions fins als quaranta anys d’edat, un cop vençuts escrúpols i dubtes. Va escriure tres llibres sobre aquestes experiències religioses: Coneix el Senyor (‘Coneix els camins del Senyor’), considerada la més important, El llibre dels mèrits de la vida i L’operació de Déu. Les seves visions o “inspiració divina” venien sense èxtasi ni transport. Les elaborava, interpretava i dictava en vigília a col·laboradors que les escrivien, i en destaca la monja Ricarda, a qui estava fortament unida.

Els escrits d’Hildegarda van impressionar profundament a Bernat de Claravall i aquest els hi va fer arribar al Papa Eugeni III (1145-53) qui després de llegir-los va escriure una carta a Hildegarda felicitant-la, animant-la a seguir escrivint i donant-li permís perquè fundés un convent a Bingen, sense la tutela de cap monjo, com era el seu desig.

astronomia de Flatart del Noun Project

religiosa

Filòsofa

naturalista

Escriptora

inventora

Compositor

Metgessa

Il·luminadora

exorcista

Nivell

Predicadora

poeta