• Margarita Salas

    Foto: EL MUNDO
  • Margarita Salas y Eladio Viñuela

    Fuente: Budibuno
    Tras licenciarse en Ciencias Químicas, se marchó a Nueva York junto con su marido, Eladio Viñuela, también científico. Él falleció en 1999.
  • Margarita Salas

Protagonistes

Margarita Salas

Canero, Astúries, Espanya
1938-2019

  • Ocupació

    Genetista, bioquímica i professora d’universitat
  • Àrea

    Bioquímica
  • Nacionalitat
    Espanyola
  • Reconeixements
    Pertany a diverses de les més prestigioses societats i instituts científics nacionals i internacionals, col·laborant i sent membre del consell editorial d’importants publicacions científiques. Ha obtingut diferents guardons, sent nomenada “Investigadora europea 1999” per la Unesco i va rebre el premi Jaume I de recerca en 1994. Va ser nomenada directora de l’Instituto de España (1995-2003), organisme que agrupa a la totalitat de les Reals Acadèmies Espanyoles. A més, ha estat nomenada doctora honoris causa per les universitats Rey Juan Carlos, d’Oviedo, d’Extremadura, de Múrcia, Politècnica de Madrid, de Jaén, de Cadis, de Màlaga, de la UNED i de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo. Al maig del 2007 va ser nomenada membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units, convertint-se així en la primera dona espanyola que entra a formar part de la institució. És marquesa de Canero des de l’11 de juliol de 2008, per Reial decret. El títol nobiliari, que serà hereditari, li va ser concedit pel seu «lliurament a la recerca científica sobre la biologia molecular, realitzada de forma intensa i rigorosa al llarg de tota la seva vida professional».

ADN polimerasa del virus bacteriòfag Φ29

Entre les seves majors contribucions científiques destaca determinació de la direccionalitat de la lectura de la informació genètica, durant la seva etapa en el laboratori de Severo Ochoa, i el descobriment i caracterització de la Polimerasa d’ADN del fago Φ29, que té múltiples aplicacions biotecnològiques a causa de la seva altíssima capacitat d’amplificació de l’ADN.

En l’actualitat (2012) és professora Ad Honorem al Centre de Biologia Molecular Sever Ochoa, centre de recerca mixt del CSIC i de la Universitat Autònoma de Madrid, on segueix treballant amb el virus bacteriòfag Φ29, de gran utilitat en la recerca en biotecnologia i el qual infecta una bacteri no patògen, Bacillus subtilis. [1]

La creadora de la patent més rendible a Espanya

El 1967, Sales va triar com a tema d’estudi els mecanismes per a la replicació o reproducció del virus Φ29; un virus prou senzill per tenir només 20 gens però, al mateix temps, prou complex com per treure conclusions de calat.

Sense esperar aplicació pràctica alguna, se li va ocórrer infectar un bacteri amb dit virus, el que el va portar al descobriment de la proteïna ADN polimerasa, l’encarregada de produir les còpies del material genètic. La patent química d’aquesta proteïna ha estat la més rendible en la història del nostre país, ja que ha generat més de 6 milions d’euros.

Margarita Salas Falgueras – Amplificació del DNA per a la genòmica

Més informació sobre inventors excepcionals i el Premi Europeu d’Inventors organitzat per l’Oficina Europea de Patents: epo.org/european-inventor

Quan jo era jove a les dones no se’ns considerava capacitades per investigar
Margarita Salas

Patents

PREGUNTES FREQÜENTS

Quina repercusió van tenir les seves investigacións?

Les seves investigacions van permetre a Kary B. Mullis, Nobel de Química el 1983, dissenyar la coneguda PCR (Polymerase Chain Reaction), una reacció que permet produir milions de còpies de qualsevol fragment d’ADN, cosa essencial per genetistes, biòlegs, investigadors, arqueòlegs, forenses i pèrits policials, els qui treballen cada dia amb mostres d’ADN però no sempre compten amb la quantitat necessària.


Bioquímica

Genetista

Professora

Referències

  1. Margarita Salas Falgueras Wikipedia
  2. Margarita Salas Entre Científicas