• Portrait de Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, marquise du Châtelet

  Autora: Marianne Loir

Protagonistes

Émilie du Châtelet

París, França
1706-1749

 • Ocupació

  Matemàtica, física, lingüista, escriptora, Salonnière, traductora i filòsofa
 • Àrea

  Matemàtic, física i filosofia
 • Nacionalitat
  Francesa
 • Reconeixements

  S’han anomenat un asteroide i un cràter de Venus en el seu honor.
  L’opera Émilie (2008), de Kaija Saariaho, tracta dels últims moments de la vida de Mme du Châtelet.
  També hi ha dues obres de teatre basades en la seva vida: Legacy of Light, de Karen Zacaries i Emilie: La Marquise du Châtelet Defends Her Life Tonight, de Lauren Gunderson.

Matemàtica, física, traductora de Newton al francès i difusora de les seves teories

Va ser una de les principals figures femenines del segle XVIII: matemàtica, física i escriptora; Gabrielle Émilie va ser la primera dona a publicar a l’Académie Royal des Sciences. El seu treball “Dissertation sur la nature et la propagation du feu” es va basar en el estudi dels que posteriorment es cridaria “radiació infraroja”.

L’Acadèmia de Ciències de París va néixer a 1666 i, encara que en les seves normes no apareix una prohibició expressa sobre l’entrada de dones, la realitat és que Emilie de Châtelet no va ser admesa malgrat la seva contribució a la difusió de la física de Newton (encara en 1911 es va vetar l’entrada en ella de Marie Curie. A l’Acadèmia de Ciències de Berlín, fundada el 1700, les primeres dones admeses van ser les físiques Lise Meitner en 1949 i Irène Joliot-Curie en 1950)

 

Estic convençuda que la majoria de les dones o ignoren els seus talents per defecte de la seva educació, o els enterren per perjudici o falta de valor. el que jo he experimentat en mi em confirma aquesta opinió. L’atzar em va fer conèixer gent de lletres que es va fer amiga meva. Vaig veure amb gran sorpresa que em paraven atenció. Aleshores vaig començar a creure que era una criatura pensant …
Émilie du Châtelet, Pròleg a La faula de les abelles de Bernard Mandeville

Principis matemàtics, d’Émilie du Châtelet

De la Philosophie Naturelle, una traducció en dos volums i comentari de Principia de Newton, publicada en 1759 en francès a París

PREGUNTES FREQÜENTS

Què llibres va escriure Madame du Châtelet?

El debut d’Émilie com escriptora va ser el 1736 amb el pròleg que va fer de l’obra La faula de les abelles de Bernard Mandeville que ella mateixa va traduir. 

El 1737, va publicar l’obra Dissertation sur la nature et la propagation du feu, basada en la seva investigació del foc, que predigué el que avui en dia es coneix com a radiació infraroja i la naturalesa de la llum.

El seu llibre Institutions de Physique sortí el 1740 i fou presentat com una revisió de les noves idees científiques i filosòfiques que el seu fill havia d’estudiar, però incorporava i intentava conciliar idees complexes dels pensadors capdavanters de l’època. En aquesta obra, combinà les teories de Gottfried Leibniz i les observacions pràctiques de Willem Jacob’s Gravesande per demostrar que l’energia d’un objecte en moviment és proporcional a la seva massa i el quadrat de la seva velocitat (E ~ mv2), i no directament proporcional com pensaven Isaac Newton, Voltaire i d’altres.

Quan Albert Einstein revelà la seva famosa equació de l’energia de la matèria E = mc2 (en què c representa la velocitat de la llum), es correspongué perfectament amb el principi reconegut per Émilie du Châtelet 150 anys abans. Amb la publicació d’aquesta obra li va ser concedit el nomenament com a membre de l’Acadèmia de Ciències de Bolonya.

Anys després va escriure el Discurs de la felicitat, obra autobiogràfica que no va ser publicada fins a l’any 1779, on tornava a parlar de les dones, entre altres coses.

L’any de la seva mort completà l’obra reconeguda com la seva fita més destacada en la que havia començat a treballar el 1736: la seva traducció al francès, amb un comentari propi, de la Principia Mathematica de Newton, extraient dels principis de la mecànica postulats per Newton una noció sobre la conservació de l’energia. L’edició la va acompanyar d’una extensa introducció que la feia més entenedora i d’uns apèndix matemàtics on resolia les equacions diferencials proposades per Newton, després d’haver-les revisat amb el matemàtic Alexis Claude Clairaut. Aquesta traducció encara és actualment la traducció estàndard de l’obra al francès.

Com va ser la seva relació amb Voltaire?

Du Châtelet i Voltaire s’havien conegut en la seva infància en un dels salons del seu pare, el propi Voltaire va recordar dates de la seva reunió de 1729, quan va tornar del seu exili a Londres. No obstant això, la seva amistat va començar de debò al maig de 1733, en la seva reincorporació a la societat després del naixement del seu tercer fill.

Du Châtelet va ser convidada a viure a casa de camp a Cirey-sur-Blaise, a Haute-Marne, al nord-est de França, i es va convertir en la seva companya de molt de temps. Allà va estudiar física i matemàtiques i va publicar articles científics i traduccions. 

Al maig de 1748, Du Châtelet va començar un romanç amb el poeta Jean François de Saint-Lambert i va quedar embarassada. En una carta a un amic, li va confiar els seus temors que ella no sobreviuria al seu embaràs. En la nit del 3 de setembre de 1749, va donar a llum a una filla, Stanislas-Adélaïde, però Du Châtelet va morir una setmana després d’una embòlia pulmonar a l’edat de 42 anys. La seva filla va morir uns divuit mesos més tard.

PER A MÉS INFORMACIÓ

Matemática

Física

astronomy by Flatart from the Noun Project

Lingüista

Escriptora

Salonnière

Traductora

Filòsofa

Divulgadora