• L’Escola d’Atenes, de Rafael

    S’ha cregut que aquest personatge del fresc L’escola d’Atenes, de Rafael, és Hipatia. En realitat, seria un retrat de Francesco Maria della Rovere, nebot del papa Juli II. 1508-1511.

  • Pintura de Charles William Mitchell

    Hipatia, imaginada pel pintor prerrafaelista anglès Charles William Mitchell (1885).

  • Linchada per la torba

    Al centre d’aquest gravat, publicat en 1876, apareix el personatge que va dirigir a la multitud: és Pedro, que segons les fonts era mestre o bé magistrat.

Protagonistes

HIPÀTIA D’ALEXANDRIA

Alexandría, Egipte
350-415

  • Ocupació

    Matemàtica, filòsofa, astrònoma, professora, escriptora i inventora

  • Àrea

    Astronomia, matemàtiques, mecànica i filosofia

  • Moviment

    Neoplatonisme

  • Nacionalitat

    Antiga Roma i Imperi Bizantí

  • Reconeixements

    L’asteroide (238) Hypatia (descobert en 1884) i el cràter lunar Hipatia van ser batejats en el seu honor A l’octubre de 2013 es va trobar un cometa que va topar amb la Terra fa 28 milions d’anys en el Desert de Sahara i se li va nomenar Hipatia

La primera matemàtica i filòsofa de l’història

Filla i deixebla de l’astrònom Teó, Hipatia és la primera dona matemàtica i la primera dona filósofa de la qual es té coneixement raonablement segur i detallat. Va escriure sobre geometria, àlgebra i astronomia, va millorar el disseny dels primitius astrolabis -instruments per determinar les posicions dels estels sobre la volta celeste- i va inventar un densímetre, per això està considerada com una pionera en la història de les dones en la ciència

Cirilo, en passar davant de la casa d’Hipatia, o el lloc on ensenyava, va veure que hi havia una gran multitud entrant, sortint i plantada davant de la casa, i va preguntar a què es devia. Li van contestar que Hipatia estava parlant i que tota aquesta gent venia a escoltar-la. “Quan va saber això la seva ànima es va amargar amb enveja, i immediatament va ordir la seva mort, la més profana de les morts”

PREGUNTES FREQÜENTS

Què va fer Hipatia d’Alexandria?

Hipatia es va convertir en la matemàtica preeminent de Alexandria i, per tant, probablement en la principal matemàtica del món. Inventó un nou i més eficient mètode per fer divisions llargues. També va estar involucrada en la creació de l’astrolabi, una mena de calculadora astronòmica que es va usar fins al segle XIX, el hidroscopi, un aparell per mesurar líquids, el densímetre i el aeròmetre

Com és el seu llegat científic?

Encara que tots els seus escrits s’han perdut, hi ha nombroses referències a ells. El seu treball més extens va ser en àlgebra. Va escriure un comentari sobre l’Aritmètica de Diofant (considerat com el pare de l’àlgebra) en el qual incloïa solucions alternatives i nous problemes.

També va escriure, en vuit llibres, un tractat sobre la Geometria de les Cròniques d’Apol·loni (a qui es deuen els epicicles i deferents per explicar les òrbites irregulars dels planetes). Va col·laborar amb el seu pare en la revisió, millora i edició dels Elements de la Geometria d’Euclides, l’edició és la que encara s’empra en els nostres dies, escrivint un tractat sobre el mateix.

Va escriure un Cànon d’Astronomia, dedicant-se a més a realitzar la revisió de les Taules Astronòmiques de Claudi Ptolemeu, conegudes per la seva inclusió en el Cànon Astronòmic de Hesiquio. També va cartografiar diversos cossos celestes, confeccionant un planisferi.

A més de la filosofia, matemàtiques i astronomia, es va interessar per la mecànica i les tecnologies pràctiques. En les Cartes de Sinesi estan inclosos els seus dissenys per a diversos instruments, incloent un astrolabi pla, que ens serveix per mesurar la posició de les estrelles, els planetes i el Sol. També va desenvolupar un aparell per a la destil·lació de l’aigua, així com un hidroscopi per mesurar la presència i el nivell de l’aigua, i un hidròmetre graduat de llautó per determinar el pes específic dels líquids. Finalment, se la suposa inventora del aeròmetre, instrument que s’usa per mesurar les propietats físiques de l’aire o altres gasos.

Per què van assassinar a Hipatia?

Com que tenia freqüents entrevistes amb Orestes [el prefecte imperial d’Alexandria] es va informar de manera calumniosa entre el populatxo cristià que va ser per la seva influència que ell va ser previngut de reconciliar-se amb Cirilo [el Patriarca d’Alexandria]. Per tant, alguns d’ells, el capitost era un lector anomenat Pere, es van afanyar moguts per un entusiasme ferotge i fanàtic i van emprendre una conspiració contra ella.

I vigilant mentre tornava a casa en el seu carro, la van baixar d’ell, la van arrossegar i se la van endur a l’església anomenada Cesáreo, on la van despullar completament i la van assassinar [colpejant o tallant-] amb teules [o petxines]. Després de despedazarla, es van dur els seus membres destrossats a un lloc anomenat Cinaron i els van cremar, relata l’historiador Sòcrates Escolàstic, coetani d’Hipatia. La filòsofa i mestra neoplatònica va morir al març de l’any 415 (o potser 416).

astronomy by Flatart from the Noun Project

Matemàtica

Filòsofa

Astrònoma

Escriptora

Inventora

Professora