• Escriptora

    Encara que no se sap amb seguretat ni com ni quan va morir, ja que alguns citen el 1090 i un altre el 1097, el seu quefer metge va tenir un gran impacte en la medicina premoderna gràcies als seus escrits.
  • Trotula de Salerno por John William Waterhouse

    1911-1914
  • Trota de Salerno, segons un manuscrit de finals del segle XII

Protagonistes

Trota de Salerno

Salerno, Italia
1090-1160

  • Ocupació

    Metgessa, cirurgiana, escriptora sobre medicina i cosmètica y ginecòloga

  • Polèmica

    El investigador americano John F. Benton estudió en la década de los 80 un valioso manuscrito que vino a dar algo de luz a la polémica sobre la existencia de dicha magistra Trota del siglo XII

  • De Curis Mulierum

    Trota era una empírica consumada, que sabia del cos humà -particularment del femení, encara que no sol- molt més que qualsevol home.  Sembla demostrat que combinava els sabers terapèutics tradicionals amb noves propostes fruit de les seves pròpies observacions i que tractava un ampli ventall de malalties, més enllà de les purament ginecològiques. Pel que fa als textos que va poder escriure, fins al moment l’únic que resulta clar és que va compondre un De Curis mulierum, que sembla concebut, més que per a les llegues, per a les practicants de la medicina. Un text en què va quedar recollit el major espectre de problemes mèdics femenins que fins al present s’hagi trobat en un text medieval. El més cridaner d’aquest text, i el més important, és que en ell ofereix proves sobre l’existència d’una pràctica mèdica de dones en contacte directe amb el cos femení, que no se sap que tinguessin els sanadors homes

La primera ginecòloga

Trota de Salerno és considerada la primera ginecòloga. La seva fama es va estendre per tot França i Anglaterra en els segles XII i XIII. Va ser pionera en admetre a dones dins del seu alumnat. Les escoles medievals de Medicina a partir del segle XII excloïen les dones i només els homes podrien entrar. L’escola mèdica de Salerno va ser una excepció. En aquesta escola les estudiants de medicina podien rebre coneixements mèdics més amplis, més a enllà dels relacionats amb la concepció

És igualment freqüent que la concepció es vegi impedida per un defecte de l’home com de la dona
Trota de Salerno

PREGUNTES FREQÜENTS

Qui va escriure els tres textos de Trotula?

“Trotula”, encara que no és el nom d’una dona, és el nom documentat d’un grup de textos sobre la medicina de les dones que van sorgir a Itàlia del sud del segle XII, probablement Salerno. “Trotula”, per tant, s’ha d’entendre com un títol que fa referència als tres textos d’aquest grup:

  • Llibre sobre les condicions de les dones (Liber de sinthomatibus mulierum)
  • Tractaments per a dones (De curis mulierum)
  • Cosmètica de les dones (De ornatu mulierum)

Per a la primera i la tercera, les obres són anònimes, encara que probablement estan escrites per autors masculins. Pel que fa a la segona, s’atribueix fins i tot els primers manuscrits a la sanadora Trota. En lloc d’haver-lo escrit directament, però, Trota pot haver dictat parts de l’obra o, d’alguna manera, supervisar la seva producció.



Què sabem de Trota?

Pràcticament res. Les afirmacions sobre qui són el seu marit o els seus fills són completament infundats. Podem inferir que va viure en algun moment de les primeres dècades del segle XII, però això és tan pròxim com podem aconseguir-ho. Sabem, però, que a més de la seva associació amb el De curis mulierum, també va escriure un Practica (Llibre de Medicina Pràctica) que recull les seves cures en tota una sèrie de problemes mèdics. A part de la cirurgia (que no esmenta), sembla que va ser metgessa general i no es va limitar estrictament a la ginecologia ni a l’obstetrícia.

Va ser Trota l’única dona sanadora a Salerno?

No del tot. Tenim més de cinc dotzenes de referències en fonts del segle XII i principis del segle XIII de “les dones de Salerno” (mulieres Salernitane) com a metges. A més, a Trota no hi ha cap credencial per escriure un llibre mèdic i cap, sens dubte, va tenir una “cadira” a la universitat. (Al segle XII no hi havia cap universitat)

Metgessa

astronomy by Flatart from the Noun Project

Ginecòloga

Cirurgiana

Escriptora