• Retrat del segle XVII de Maria Sibylla Merian per un desconegut

 • Retrat en color de Maria Sibylla Merian de l’artista holandès Jacobus Houbraken, cap al 1700.

Protagonistes

Maria Sibylla Merian

Fráncfort, ALEMANYA
1647-1717

 • Ocupació

  Lepidopteròleg, il·lustradora botànica, pintora, il·lustradora, entomòloga, il·lustradora científica i botànica
 • Àrea

  Entomologia
 • Nacionalitat
  Alemanya
 • Reconeixements

  Georg Friedrich Handel (1685-1759) va compondre el seu Concert Grosso Op. 3, no. 2 Maria Sibylla Merian en el seu honor.
  El seu retrat figura en el bitllet de 500 marcs alemanys
  També apareix en un segell de 0.40 marcs de 1987 de la sèrie Dones en la història alemanya 
  Diverses escoles porten el seu nom
  Al gener de 2005 la ciutat de Warnemünde va botar un vaixell amb el seu nom pertanyent a l’Institut d’Investigació en el mar Bàltic.

Biologia del desenvolupament

Maria va ser la primera científica de la història occidental que investiga i plasma, a més de forma plàstica, no només textual, la biologia del desenvolupament, centrant-se de moment en l’entomologia. 

Maria s’implanta com la primera estudiosa de l’ecologia, tot i que aquesta ciència no s’havia establert

L’art i la natura sempre estaran lluitant fins que finalment es conquisten un a l’altre perquè la victòria sigui el mateix traç i línia

Maria-Sibylla Merian, en el prólogo del libro Metamorfosis de los insectos del Surinam

IL·LUSTRACIONS

PREGUNTES FREQÜENTS

Què va fer Maria Sibylla Merian?

El treball de Merian és considerable. En la seva època era realment rar que algú s’interessés en els insectes. La metamorfosi dels animals era gairebé desconeguda. El fet que ella publiqués L’eruga, meravellosa transformació i estranya alimentació floral en alemany la va fer popular a l’alta societat. Per aquesta mateixa raó, era defugida pels científics del seu temps, ja que la llengua oficial per a la ciència era el llatí.

Paral·lelament a la metamorfosi, Maria Sibylla Merian va descriure també molts altres detalls de l’evolució i vida dels insectes. Va mostrar, per exemple, que cada eruga depèn d’un petit nombre de plantes per la seva alimentació i que, per tant, els ous eren posats prop d’aquestes plantes. Aquest treball va fer d’ella una de les primeres naturalistes que va observar realment els insectes, el que li va permetre descobrir molts aspectes sobre el seu desenvolupament. 

Continuar la seva investigació a Surinam va ser la seva major originalitat. En general els seus contemporanis viatjaven a les colònies per trobar exemplars, fer col·leccions i treballar sobre aquestes o per instal·lar-se. Els viatges científics eren gairebé desconeguts per a l’època, de manera que el projecte de Maria era pres com una excentricitat.

Va aconseguir, però, descobrir a les terres de Surinam tot un seguit d’animals i plantes completament nous, amb la seva classificació, que representava amb tot luxe de detalls. La seva classificació de les papallones nocturnes i diürnes (que cridava papallones-capelles i papallones-òlibes) és vàlida encara avui. Va utilitzar per a les plantes els noms dels indis que va importar a Europa.

Els dibuixos de plantes, serps, aranyes, iguanes i coleòpters tropicals realitzats per la seva mà són considerats fins i tot avui dia com obres d’art i col·leccionats per afeccionats de tot el món. La paraula alemanya Vogelspinne (migale), literalment aranya-ocell deriva probablement d’un dels seus gravats -inspirat en un dels esbossos de Surinam- que representa una enorme aranya capturant a un ocell. 

 

Quins llibres va escriure?
 • Nou llibre de flors [Neues Blumenbuch], volum 1, 1675.4
 • Nou llibre de flors, volum 2, 1677.4
 • Nou llibre de flors, volum 3, 1677.4
 • L’eruga, meravellosa transformació i estranya alimentació floral [Der Raupen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung], 1679.5
 • Metamorfosi dels insectes del Surinam [Metamorphosis insectorum Surinamensium], 1705.6

 

 

Li van reconèixer el seu treball?

Encara que el seu treball va ser ric, cura i nou, el seu nom va caure en l’oblit després de la seva mort, en 1717. No va ser fins al segle XX que es va rescatar la seva figura científica.

Botànica

Entomòloga

astronomy by Flatart from the Noun Project

Lepidopteròleg

Pintora

il·lustradora